KURSŁowiecki
← Wróć do atlasu
Gołąb grzywacz
Ptactwo łowneGołąb

Gołąb grzywacz

Columba palumbus

Nazewnictwo

Samiec
gołąb / grzywacz
Samica
gołębica
Młode
pisklę / gołąbek

Biometria

Waga
400–600 g
Wielkość
38–43 cm długości ciała

Rozród

Ruja

okres lęgowy

kwiecień - sierpień

Młode

kwiecień – sierpień

2–3 lęgi w roku szt.

Zniesienie

1-2 jaja w lęgu

Typ par

monogamiczne

Pokarm

Nasiona, ziarna zbóż, nasiona rzepaku, żołędzie, jagody, pączki drzew, liście koniczyny. Żeruje na polach.

Tropy

Trop trójpalczasty, ok. 4–5 cm. Trzy palce skierowane do przodu, jeden do tyłu. Chodzi kołyszącym krokiem.

Gwara łowiecka

zierniki
— oczy gołębia (oczy ptaków)
loty
— skrzydła gołębia — z białą pręgą widoczną w locie
gruchanie
— odgłos gołębia
lot tokowy
— lot godowy grzywacza — wzbija się i spada z klaśnięciem skrzydeł

Podoba Ci się atlas? Mamy też ponad 1450 pytań egzaminacyjnych oraz opracowania pytań ustnych, które pomogą Ci zdać egzamin łowiecki

Dowiedz się więcej